Sprawozdanie duszpastersko-kolędowe za 2018 rok

Miniony rok należał raczej do spokojnych pod względem duszpasterskim. Chociaż wiele się działo, to swym zasięgiem wydarzenia te obejmowały tylko naszą parafię, czy wręcz poszczególne wspólnoty parafialne działające w naszej parafii. Dla przypomnienia te najważniejsze:

7 stycznia w Ratuszu Staromiejskim w Gdańsku nasz Chór parafialny otrzymał odznaczenie „Pro Ecclesia et Populo” Archidiecezji Gdańskiej

13 stycznia odbył się koncert kolęd w wykonaniu naszego Chóru

25 lutego obchodziliśmy 25-lecie Apostolstwa Dobrej Śmierci – gościliśmy ks. Bogdana Kulika, związanego z tym Apostolstwem

Od lutego do maja trwał Kurs Alfa

Od 4 do 7 marca przeżywaliśmy parafialne rekolekcje wielkopostne, które prowadził Ks. Łukasz Kątny z Pelplina

Od 1 kwietnia zaczęła działać nowa strona internetowa parafii (bozecialo.com)

8 kwietnia odbył się koncert pt. „Jutrznia dla Nienarodzonych” w wykonaniu orkiestry i chóru

9 kwietnia miała miejsce Duchowa Adopcja Dziecka Poczętego

29 kwietnia gościliśmy z kazaniami O. Radosława – franciszkanina z Niepokalanowa

10 maja sakramentu bierzmowania 80 osobom udzielił ks. Abp Sławoj Leszek Głódź, Metropolita Gdański

19 maja to dzień I Komunii świętej dzieci, których było 154

31 maja, w uroczystość Bożego Ciała, przeżywalimy uroczystość odpustową

13 czerwca – prymicje naszych praktykantów, ks. Adama Dzionka i ks. Wojciecha Konkola

Od 15 do 17 czerwca trwały rekolekcje Bractwa Świętego Pawła, które poprowadził ks. Michał Olszewski, sercanin

24 czerwca gościliśmy i wsparliśmy Ks. Jakuba Dębickiego z Ukrainy

• Z dniem 1 lipca rozpoczął pracę w naszej parafii Ks. Krzysztof Gabański, który zastąpił odwołanego Ks. Krzysztofa Borowskiego-Krać

26 sierpnia gościliśmy z kazaniami ks. Zbigniewa Ptaka, paulina

Od 14 do 21 września odbyliśmy pielgrzymkę do Włoch

18 października w XX LO odbył się Koncert z okazji 100-lecia niepodległości, w którym m.in. wystąpił nasz chór parafialny

28 października gościliśmy z kazaniami Ks. Czesława z Białorusi, którego wsparliśmy modlitwą i ofiarą

25 listopada przeżywaliśmy 20 rocznicę odprawiania Mszy świętej w języku kaszubskim, została odsłonięta i poświęcona tablica pamiątkowa w górnym kościele

• Również 25 listopada zespół Selah podziękował za 9 lat posługi i pożegnał się z parafią

Od 2 do 5 grudnia przeżywaliśmy adwentowe rekolekcje, które prowadził O. Marek Kiedrowicz – franciszkanin

8 grudnia odbył się koncert pasyjny w wykonaniu Polskiej Filharmonii Kameralnej w Sopocie pod dyr. Wojciecha Rajskiego, a fragmenty opisu Męki Pańskiej odczytywał ks. Abp Sławoj Leszek Głódź, Metropolita Gdański. Koncert został nagrany przez Telewizję Polską i zostanie wyemitowany na antenie TVP 1 w Wielką Sobotę, 20 kwietnia 2019 r.

• Historyczne daty to: 9 listopada, gdy przywieziono kontuar do naszych organów oraz 21 grudnia, kiedy zamontowano w organach pierwsze piszczałki

Plany duszpasterskie na 2019 rok

11 lutego – Dzień Chorego z udzieleniem sakramentu chorych

17 lutego - Gościć będziemy ks. Wojciecha Kozłowicza - salezjanina, który przybliży nam istotę pracy na misjach.

2 marca – Udamy się na ośmiodniową, parafialną pielgrzymkę do Ziemi Świętej.

10 marca – w I Niedzielę Wielkiego Postu rozpoczniemy parafialne rekolekcje wielkopostne, które przeprowadzi franciszkanin.

29 i 30 marca odbędzie się nabożeństwo „24 godziny dla Pana”

12 kwietnia – pójdziemy ulicami parafii, przeżywając nabożeństwo Drogi Krzyżowej.

• Przewidujemy, że w kwietniu czeka nas wizytacja duszpasterska połączona z udzieleniem sakramentu bierzmowania młodzieży; ostatnia wizytacja duszpasterska miała miejsce pięć lat temu, a przeprowadził ją Metropolita Gdański, Arcybiskup Sławoj Leszek Głódź.

18 maja – w sobotę, uroczystość Pierwszej Komunii Świętej Dzieci klas III.

1 czerwca – w sobotę, organizujemy wyjazd młodzieży na Lednicę.

20 czerwca – będziemy przeżywali uroczystość odpustową – Boże Ciało.

• Świetlica „Promyk Nadziei” zorganizuje letni wypoczynek dzieci i młodzieży.

• Na przełomie lipca i sierpnia, organizujemy 10 dniowy wyjazd ministrantów i dzieci ze scholki parafialnej do Zakopanego.

• W drugiej połowie września planujemy 8-dniową pielgrzymkę do Grecji.

• Dzisiaj kończy praktykę akolicką kleryk Wiktor Szponar a 17 lutego rozpocznie praktykę akolicką w naszej parafii kleryk Mariusz Konke (do 9 czerwca).

Działalność charytatywna

Działalność Zespołu koncentruje się na zapewnieniu stałej pomocy żywnościowej osobom w trudnej sytuacji materialnej. Od ubiegłego roku, dzięki współpracy z „Biedronkami” przywieźliśmy i wydaliśmy ponad 16,5 t. żywności na kwotę 261.587 zł. Ogółem z pomocy skorzystało ponad 19 tys. osób. Pod stałą opieką są 52 rodziny. Od poniedziałku do soboty wydawana jest żywność oraz przygotowywane są gorące śniadania, z których codziennie korzysta od 30 do 50 osób. Świąteczne paczki otrzymały 82 rodziny, a 35 rodzin otrzymało paczki ufundowane przez Radę Dzielnicy Piecki – Migowo. Zakupiono 9.300 bochenków chleba. W miarę posiadania, rozdzielana jest odzież i obuwie - ok. 500 kg. Ze zbiórek przed kościołem zebraliśmy 26 tys. zł. Saldo na koniec 2018 roku wyniosło 230 zł. Chciałbym w tym miejscu wszystkim podziękować: parafianom za stałe wsparcie finansowe i modlitewne; Zarządowi L.W.S.M. Morena; Pracownikom „Biedronek” z naszej dzielnicy; Radzie Dzielnicy Piecki-Migowo; Państwu Alicji i Czesławowi Kalinowskim, Małgorzacie i Andrzejowi Kalinowskim, Agacie i Rafałowi Rabczewskim, Piotrowi Dzikowi, Urszuli i Lechowi Rurarzom, Jolancie i Sławomirowi Mielnikom, Andrzejowi Babuli. Szczególne uznanie wyrażam P. Kazimierzowi Wysokińskiemu, który kieruje Zespołem Charytatywnym, Pani Barbarze i Jadwidze, które przygotowują posiłki, Panu Pawłowi, Janowi, Marianowi i Wiesławowi za przywózkę towarów oraz Pani Helence. Czekamy na chętnych, którzy chcieliby zaangażować się w pracę Zespołu Charytatywnego; jest ona pilnie potrzebna.

Sprawozdanie kolędowe

Parafia nasza liczy ok. 14 tys. mieszkańców. Budowane są nowe bloki, ale w większości są jeszcze nie zamieszkałe, wiele mieszkań jest wynajętych. Z 5990 mieszkań, odwiedziliśmy 2880 (w 2018 r. - 2950). Kolędy nie było w 2150 mieszkaniach, a kolędy nie przyjęto w 960 mieszkaniach. Zebraliśmy 70.700 zł, które przeznaczymy na budowę organów.

dane kolędowe

Postulaty i życzenia

- Zawiązała się wspólnota młodzieżowa gromadząca gimnazjalistów i młodzież ze szkół średnich; zachęcamy innych szukających drogi do Pana Boga na spotkania.

- Mało nas uczestniczy w rekolekcjach parafialnych; zmobilizujmy w tym roku, aby odnowić swoją wiarę, oderwać się od spraw doczesnych i cząstkę czasu poświęcić zbawieniu.

- W tym roku wielkosobotnia Liturgia Wigilii Paschalnej rozpocznie się o godz. 21:00 i zakończy się procesją rezurekcyjną po północy. Nie będzie procesji rezurekcyjnej o godz. 6:00 rano. To zasadnicza nowość uzasadniona pastoralnie i liturgicznie.

- Zachęcamy do częstej spowiedzi. Chętni jednak niech przychodzą 15 min przed Mszą świętą, a nie 2-3 min przed jej rozpoczęciem.

- Ożywmy swoją obecnością na Mszy św. i nabożeństwie tzw. „Dni eucharystyczne”. Nie mamy powołań kapłańskich; modlimy się o nie w pierwszy czwartek miesiąca. Odnówmy praktykę 9 pierwszych piątków i 5 pierwszych sobót miesiąca, a więc kult Najświętszego Serca Pana Jezusa i Niepokalanego Serca Maryi.

- Jeżeli zależy nam na Mszy świętej w określonym dniu i godzinie, to zamawiajmy je wcześniej; księga intencji na przyszły rok będzie dostępna już od Wielkiego Postu.

- W parafii jest wielu ludzi samotnych. Zachęcamy was do zaangażowania się w którąś z wspólnot parafialnych; nie marnujmy czasu, który otrzymaliśmy w darze od Pana Boga.

- Wszystkim życzę doskonalenia się w miłowaniu Pana Boga i bliźnich.